Şiir: İnsanda yoğun duygular uyandıran, güzel hayallerle süslenmiş, özellikle dizelerden oluşan etkili, ahenkli ve sanatlı söz; bu sözlere dayanan anlatım biçimi, sanatı.
* Şiir tanımlanması en güçlü olan edebiyat türlerinden biridir. Bununla birlikte, bazı ozanlar veya edebiyatçılar şiire kendilerine göre bir tanım vermeye çalışmışlar, bazı ozan ve edebiyatçılarsa, şiire kendilerine göre bir tanım vermeye çalışmışlar, bazı ozan ve edebiyatçılarsa, şiirin tanımlanamayacağını söylemişlerdir. Şiir seçilen bir konuda duyguların, düşüncelerin, izlenimlerin, olayların, durumlarun, nesnelerin vb.'nin kelimelerle kurulan bir kompozisyonudur. Kendine özgü bir kurgusu olan bu sanat eserinde; biçim ve içerik adı verilen iki yön bulunur. Şiirde <<biçim>> sözüyle anlatılmak istenen; nazım birimi (mısra,beyit,üçlük,dörtlük vb.), nazım biçimi (gazel,kaside, koşma, sone vb.), uyak örgüsü, ölçü (aruz, hece vb.) dür. Şiirin içeriğini oluşturan öğeler; konu, tema, bakış açısı, duygular, düşünceler, gözlemler, izlenimler vb. dir.Hemen herşey, şairin konusu olabilir. Şair konu seçiminde özgürdür; bir başka deyişle her şey şiirin konusu olabilir. Şair konu seçimlerinde özgürdür; bir başka deyişle her şey, şair esin kaynağı olabilir. her şairin ele alıp işlediği konuya yaklaşımı, bakış açısı farklılıklar gösterir.
Şiir, aynı zamanda bir dil sanatıdır. Şair anlatacaklarını kelimelerle kurar. Kelimeleri özel bir düzenle bir araya getirir. Bazen kelimelere günlük kullanımdan farklı bir anlam yükler; yeni kelimeler türetir; sözdizimini istediği gibi değiştirebilir (bununla birlikte genel dilbilgisi kurallarının dışına pek çıkmamaya çalışır). Bazı simgeler kullanır, birtakım söz sanatlarına (benzetme, mecaz vb.) başvurabilir. Söz sanatları yardımıyla yepyeni imgeler ( Bir varlığı, bir olayı) bir durumu canlandırabilmek için onu zihninde yeniden biçimlendirme kurar. Simgeler, söz sanatları, imgeler şiirin yoğunlaştırılmış anlatımını sağlayan öğelerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder