17 Kasım 2012 Cumartesi

Şiir Nedir?

                                      

Şiir: İnsanda yoğun duygular uyandıran, güzel hayallerle süslenmiş, özellikle dizelerden oluşan etkili, ahenkli ve sanatlı söz; bu sözlere dayanan anlatım biçimi, sanatı.

   * Şiir tanımlanması en güçlü olan edebiyat türlerinden biridir. Bununla birlikte, bazı ozanlar veya edebiyatçılar şiire kendilerine göre bir tanım vermeye çalışmışlar, bazı ozan ve edebiyatçılarsa, şiire kendilerine göre bir tanım vermeye çalışmışlar, bazı ozan ve edebiyatçılarsa, şiirin tanımlanamayacağını söylemişlerdir. Şiir seçilen bir konuda duyguların, düşüncelerin, izlenimlerin, olayların, durumlarun, nesnelerin vb.'nin kelimelerle kurulan bir kompozisyonudur. Kendine özgü bir kurgusu olan bu sanat eserinde; biçim ve içerik adı verilen iki yön bulunur. Şiirde <<biçim>> sözüyle anlatılmak istenen; nazım birimi (mısra,beyit,üçlük,dörtlük vb.), nazım biçimi (gazel,kaside, koşma, sone vb.), uyak örgüsü, ölçü (aruz, hece vb.) dür. Şiirin içeriğini oluşturan öğeler; konu, tema, bakış açısı, duygular, düşünceler, gözlemler, izlenimler vb. dir.Hemen herşey, şairin konusu olabilir. Şair konu seçiminde özgürdür; bir başka deyişle her şey şiirin konusu olabilir. Şair konu seçimlerinde özgürdür; bir başka deyişle her şey, şair esin kaynağı olabilir. her şairin ele alıp işlediği konuya yaklaşımı, bakış açısı farklılıklar gösterir.

Şiir Türleri-1 (Lirik Şiir)

   Duygu  ve düşüncelerin coşkulu bir dille anlatıldığı şiirlere "lirik şiir" denir. Eski yunan edebiyatında ozanlar şiirlerini lir denen bir sazla söyledikleri için, bu tür şiirlere lirik denmiştir.
   Lirik şiirde toplumsal mutluluk ya da felaketlerden duyulan sevin. yada acı gibi ortak duygular: yada aşk, ayrılık, özlem, ölüm acısı vb. gibi bireysel duygular anlatılır.
   Lirik şiir, Türk edebiyatın da en çok kullanılan şiir türlerinden biri olmuş; Divan edebiyatında(Fuzuli, Nedim vb), Halk tasavvuf edebiyatında ( Yunus Emre vb.), halk edebiyatında (Karacoğlan vb. ve yeni edebiyatta (Yahya Kemal Beyatlı vb. nı alanda büyük ozanlar yetişmiştir.
   Bu türe örnek olarak "Nefes" adlı şiir verebiliriz.