İnsan yaşamının değişik boyutlarını, tutku, özlem ve istemlerini gerçeğe uygun biçimde eyleme dönüştürerek veren tiyatro türünün kaynağı da şiirdir. nitekim yazın tarihçileri, eleştirmenler, şiir uzmanları eski destanların yani epik şiirlerin kimilerinde böyle bir yön bulur. Daha doğrusu sözü eylem için de verme; insan yaşamını eyleme dönüştürerek canlandırma demek olan dramatik türün kaynağıda epikler olarak gösterilir.
Drama 3 çeşidi vardır.
1)Komedi
2)Trajedi
3)Dram
Komedi
İnsanların ve olayların gülünç yanlarını ortaya koyan bir drama çeşitidir.
Trajedi
Seyircide"acıma" ve "korku" duyguları uyandırarak ruhu tutkulardan temizlemek amacıyla yazılan ve kendine özgü sıkı kuralları bulan bir drama çeşididir.
Dram
Drama türünün trajedi ve komedi dışında üçüncü bir dalı anlamında kullanılmıştır. Bu da çeşitli aşamalardan geçmiştir.
a.Burjuva dramı: Fransız filozofu Diderot'un, trajedi'ye karşı oluşturduğu ve "ağırbaşlı tür' diyte adlandırdığı oyun türüne burjuva dramı denilmiştir.
b.Romantik Dram: Romantizm akımı döneminde, trajedinin belli kurallarını kırmak amacıyla meydana getirilen drama türüdür.
c.Modern Dram: Trajedinin yerine geçen dram türü, romantizmin sona erişinden sonra da, her dönemde ve her akımda(realizm, natüralizm, sembolizm ve çağdaş edebiyat akımları) birtakım biçim ve içerik değişiklikleri ve yeni olanaklar kazanmış, ağırbaşlı oyun türünün anlatım aracı olarak günümüze kadar sürüp gelmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder